Siirry sisältöön

Pitkäjänteisyydellä toimitusvarmuuteen

Tavoitteenamme on toimittaa asiakkaillemme sähköä ja lämpöä kaikissa tilanteissa.

Onnistuimme luotettavassa energiantoimituksessa myös vuonna 2023. ”Toimitusvarmuus oli sähköverkkojen osalta erittäin hyvällä tasolla. Laajoilta jakeluhäiriöiltä vältyttiin, ja todetut viat saatiin korjattua nopeasti”, tiivistää käyttöpäällikkö Timo Kaartio Vantaan Energia Sähköverkoilta. Keskiarvollisesti sähkönjakelu keskeytyi 2,9 minuutiksi yhtä asiakastamme kohden. Käytännössä sähkökatkon koki seitsemäsosa asiakkaistamme.

Varmaan suoritukseen yllettiin myös lämpöverkkojen puolella. ”Lämmönjakelun keskeytykselle asettamamme aikatavoite oli enintään 48 minuuttia per asiakas, ja toteutumaksi tuli vähän yli 46 minuuttia. Aina kun tavoitearvo alittuu, on onnistuttu varsin hyvin”, verkkopäällikkö Heikki Ojansuu Vantaan Energialta toteaa.

Vuoden lopulla käyttöön otettu Variston sähköasema vahvistaa toimitusvarmuutta omalta osaltaan. Uusien sähköasemien ansiosta viat verkolla on helpompi jäljittää, jolloin niistä aiheutuu lyhyempi jakelunkeskeytys pienemmälle määrälle asiakkaita. Vianpaikannusta pienjänniteverkon vioissa nopeuttaa myös kaikkien sähkömittarien vaihtaminen Vantaalla vuosina 2023-31.

Peruspilarina pitkäjänteisyys

Sähkön ja lämmön toimitusvarmuus perustuu pitkäjänteiseen verkkojen kehittämiseen ja kunnossapitoon sekä häiriötilanteisiin varautumiseen. ”Sähköverkkojen maakaapelointi ja automaation lisääminen ovat parantaneet toimitusvarmuutta huomattavasti. Vikatilanteet tulevat useimmiten yllättäen ja voivat olla hyvin erilaisia. Varautuminen ja häiriötilanteissa toimimisen harjoittelu ovat avainasemassa, että vioista selvitään kunnialla”, Kaartio summaa.

Pitkää pinnaa kysytään kaukolämpöverkostojenkin kunnossapidossa. Vuodessa ei saada vielä kovinkaan paljon aikaiseksi. Kaikki lähtee kokonaisvaltaisesta verkosto-omaisuuden hallinnasta ja laadukkaasta verkonrakentamisesta. Saneeraussuunnitelmien toteuttamisessa on edettävä kärsivällisesti askel kerrallaan, omaan tekemiseen ja osaamiseen luottaen, Ojansuu painottaa.

”Kunnossapitotiedon analysoinnin pohjalta päätämme, mihin resurssit ohjataan ja missä järjestyksessä, jotta tekisimme oikeita asioita oikeaan aikaan.” Vuonna 2024 aloitamme mittavan kaukolämpöverkon vahvistushankkeen, jolla turvataan toimitusvarmuutta myös pitkälle tulevaisuuteen.

Uusia haasteita

Päivitämme varautumis- ja valmiussuunnitelmamme sekä harjoittelemme häiriötilanteissa toimintaa säännöllisesti. Suunnitelmissa kuvataan vakavien jakeluhäiriöiden ennaltaehkäisyä ja toimintamalleja häiriötilanteissa.

Syksyllä 2023 järjestimme kuvitteellisen harjoitustilanteen, jossa Tuusulanväylän varrella sattuu massiivinen kaukolämpövuoto.

”Vähän eri henkilöt kuin tavallisesti saivat miettiä, kuinka vaurio korjataan ja tuotanto palautetaan. Viestintä oli harjoituksessa isossa roolissa, se, miten meiltä lähtee vikatilanteessa tietoa talon ulkopuolelle”, Heikki Ojansuu kuvailee.

Ukrainassa käytävä sota on lisännyt kriittiseen infrastruktuuriin liittyviä uhkakuvia. ”Seuraamme jatkuvasti muutoksia, joita toimintaympäristössämme tapahtuu, ja teemme toimenpiteitä niin kyberturvallisuuden kuin fyysisen turvallisuuden varmistamiseksi”, Timo Kaartio vakuuttaa.

Sodan aiheuttama energiakriisi osui yhteen energiajärjestelmän murroksen kanssa. Sähköpulatilanteilta on Suomessa vältytty, mutta myös talvi 2023–24 osoitti, että kulutuksen huippuhetket aiheuttavat epävarmuutta sähkön riittävyydestä valtakunnallisesti.