Siirry sisältöön

Sitoudumme varmistamaan materiaalien ja energian tehokkaan kiertämisen

12.9.2024
Kirjoittaja:
Kalle Patomeri

Hieno kiertotaloushetki: olemme lähteneet mukaan ympäristöministeriön Kiertotalouden green dealiin. Se on merkittävä konkreettinen askel fiksun kiertotalouden edistämiseksi. Green dealin myötä sitoudumme omalla toiminnallamme tukemaan kiertotalousohjelman luonnonvaratavoitteita, hiilineutraaliutta ja kestävän talouden edistämistä vuoteen 2035 mennessä. Nämä tavoitteet edellyttävät tismalleen samoja tekoja, joita teemme yhtiönä omassa hiilidioksidipäästöjen nopeaan leikkaamiseen ja kierrätysratkaisujen edistämiseen tähtäävässä hankekokonaisuudessamme muutenkin.

Kiertotalouden green dealin keskeisimpänä tavoitteemme sitoudumme kokonaisvaltaiseen jäteketjun kestävyyden parantamiseen. Me Vantaan Energialla sanomme, että meillä on taito tehdä vähemmästä enemmän. Tarkoitamme tällä resurssiviisautta ja arvokkaiden materiaalien pitämistä hyötykäytössä mahdollisimman pitkään.

Sekajätepussin sisältö laitoslajitteluun

Varmistaaksemme, että vain aidosti kierrätyskelvoton jäte päätyisi poltettavaksi, olemme suunnittelemassa sekajätteen lajittelulaitosta Jätevoimalamme yhteyteen. Tavoitteenamme on kasvattaa kierrätysastetta ja siihen tarvitaan tehokkaan kotitalouslajittelun rinnalle täydentäväksi ratkaisuksi laitosmaista lajittelua.  Yhdyskuntajätteiden erilliskeräys on tärkein toimi kierrätyskelpoisten jätejakeiden keräilemisessä kierrätykseen. Suomi on kuitenkin jäämässä yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteista. Siksi rinnalle tarvitaan täydentävää ratkaisua. Huolellinen erilliskeräys tukee laitosmaista lajittelua ja parhaiten nämä toimivat yhdessä.

Lajittelulaitos pienentäisi sekajätteen energiahyödyntämisen hiilidioksidipäästöjä merkittävästi, kun fossiilinen jäte eroteltaisiin seasta pois. Eroteltuja jakeita voidaan hyödyntää materiaalina muilla toimialoilla niiden polttamisen sijaan. Näin niihin sitoutunut hiili pysyy kiinteässä muodossa, eikä vapaudu polttamisen seurauksena ilmakehään. Sekajätteen lajittelulaitos olisi tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2028 aikana. Tällä hetkellä laitoshanke on investointipäätökseen tähtäävässä suunnitteluvaiheessa.

Kierrätyskelvottomasta jätteestä energiaa ja hiilidioksidi talteen

Lajittelutoiminnan jälkeen jäljelle jää vielä se osa sekajätteestä, jota ei saada materiaalina kiertoon. Tämä aidosti kierrätyskelvoton jäte käsitellään Jätevoimalassa ja sen sisältämä energia hyödynnetään hukkalämpönä lämmittämään vantaalaisia koteja ja kiinteistöjä. Lisäksi Vantaan Energia suunnittelee Jätevoimalassa syntyvän hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia.

Muina green deal-sitoumuksen toimina Vantaan Energia sitoutuu kehittämään erilaisia sähköisen lämmöntuotannon ja lämmön varastoinnin sekä energiatehokkuustoimien ratkaisuja. Esimerkkeinä näistä on hukkalämpöjen hyödyntäminen kaukolämpöverkossa energiatuotantotarpeen vähentämiseksi ja verkon paluulämpötilan laskeminen osana älykästä energiajärjestelmää. 

Kiertotalous on tulevaisuuden tuotantomme pohja. Kaikki hankkeemme perustuvat tavalla tai toisella materiaalien ja energian tehokkaan kiertämisen varmistamiseen.

liiketoimintajohtaja, Kiertotalous