Hallituksen kivihiilipäätös myönteinen imagopäätös
Kivihiilen käyttökiellon vaikutukset jäävät vähäisiksi
Hallituksen päätös luopua kokonaan kivihiilen käytöstä vuoteen 2030 mennessä on hyvää imagon rakentamista, mutta päätöksen käytännön vaikutukset ovat melko mitättömät, arvioivat asiantuntijat.
Kivihiilen käytön kieltäminen lailla on maailmallakin ainutlaatuinen teko. Hallituksen viime vuonna tekemän linjauksen myötä Suomesta tulee ensimmäinen maa, jossa kivihiilen käyttökielto kirjataan lakiin.
Hallitus on itse ylistänyt päätöstään naisten äänioikeuteen verrattavana linjauksena.
Asiantuntijat ovat maltillisempia, vaikka pitävätkin linjausta myönteisenä. Sen käytännön vaikutukset kuitenkin jäävät pieniksi, sillä saastuttavana energialähteenä kivihiilen käyttö on joka tapauksessa vähentynyt jo vuosia.
Sitran johtaja Mari Pantsar huomauttaa, että rahan liikkeitä tarkkailemalla on voinut nähdä kivihiilen käytön tulleen tiensä päähän.
”Merkittävät sijoittajat ovat viime vuosina vieneet rahansa muualle”, sanoo Pantsar ja viittaa esimerkiksi Norjan öljyrahastoon.
Hänen mukaansa kivihiilestä luopuminen on viime aikoina maailman mittakaavassa tapahtunut yllättävänkin nopeasti. Vaikka kivihiiliriippuvaisella Kiinalla on edelleen paljon tekemistä, Pantsarin mukaan uusiutuvien käyttö kasvaa sielläkin nopeasti. ”Nyt ollaan vähän yllättäen tilanteessa, jossa Kiina patistelee Yhdysvaltoja pysymään mukana ilmastotoimissa.”
Myös Vantaan Energian senior trader Juha-Pekka Paunu sanoo, että kivihiilen kulutus on Suomessa laskenut voimakkaasti ja lukuisia hiililauhdelaitoksia on suljettu. ”Hallituksen linjauksella ei ole kauhean suurta vaikutusta.” Ainoastaan pääkaupunkiseudun kaukolämmössä kivihiilellä on vielä merkitystä. ”Täällä joudutaan kehittämään muita keinoja pitää kaupunki lämpimänä”.
Vaikka Suomi olisikin ensimmäinen kivihiilen käytön lainsäädännöllä kieltävä maa, on paljon maita, joissa kivihiiltä ei enää käytetä.
Hallituksen päätös onkin Paunun mielestä enemmän poliittinen ele kuin käytännön toimi. Sillä halutaan luultavasti näyttää, että Suomi ottaa asian tosissaan. ”Linjauksella on ollut myönteinen arvo ja sillä on saatu Suomi-uutisia maailmalle.”
Vaikka käyttökiellolla ei sellaisenaan olisi suurta ohjausvaikutusta, voi sähkön hinta tulevaisuudessa vaihdella aiempaa hieman enemmän, arvioi Paunu.
Syynä on, että energiantuotanto muuttuu aiempaa sääriippuvaisemmaksi uusiutuvien energialähteiden, tuuli- ja aurinkoenergian, luonteen vuoksi. ”Päivänsisäiset hintavaihtelut saattavat lisääntyä.” Mitään pysyviä muutoksia hintoihin Paunu ei kuitenkaan ennusta, vaikka sähkön hinta onkin hänen mukaansa jo pitkään ollut painuksissa.
Energiatehokkuus, uusiutuva energia, älykkäät ratkaisut, liikkuminen, rakentaminen. Siinä Sitran Pantsarin mukaan Suomen seuraavat energiahaasteet. ”Kansalaiset tulevat olemaan energiatehokkuudessa ajurin paikalla. Hyvät ratkaisut pitää tehdä ihmisille mahdollisimman helpoiksi.”