Viisi vinkkiä alkavaan syksyyn
Syyskuu tuo mukanaan pimenevät illat ja viilentyvän sään. Kodissa tarvitaan jälleen enemmän valoa, sisällä ja ulkona. Lämmitystäkin aloitellaan ja sähkönkulutus kasvaa. Nyt onkin siis hyvä tarkistaa, että laitteet ovat ajan tasalla, jotta sähkölasku pysyy sopivana ja mieli virkeänä pimenevinäkin iltoina.
1 Valot kuntoon
Syksyn tullessa on hyvä hetki tarkistaa kodin valaistus ja sen tarpeenmukaisuus. Valitse lamput ja varjostimet tarpeen mukaan. Vähemmälläkin valaistuksen määrällä pärjää, jos lamput on kohdistettu oikein. Joskus siis pienempi kohdevalo on parempi kuin suurempi valaisin. Energian säästämisen kannalta siirtyminen LED-valaisimiin on järkevä ratkaisu. LED-valaisimilla on myös pitkä käyttöikä ja ne syttyvät heti eivätkä kuumene.
Pihan ulkovaloilla voi luoda tunnelmaa ja turvaa. Ulkovalot voi myös kytkeä ajastimiin tai liiketunnistimiin. Näin pihaa ei valaista turhaan ja saat säästöjä sähkölaskuun. Ulkovalojen sijoittelulla voi myös vaikuttaa koko pihan fiilikseen!
2 Laita pihasi talvikuntoon
Syksyllä on myös hyvä aika varautua talveen ja laittaa piha talvikuntoon. Piha- ja parvekekalusteet ja grilli kannattaa puhdistaa nyt ja viedä talvisäilytykseen. Talon räystäät on hyvä puhdistaa siinä vaiheessa, kun puut ovat pudottaneet lehtensä. Nurmikolle ja pihan kasveille kannattaa viimeistään syyskuun aikana antaa syyslannoitus. Haravoimalla piha pysyy myös siistin näköisenä ja kompostissa lehdet tuottavat uutta multaa kasvimaan tarpeisiin.
3 Polta fiksusti
Kodin takassa käytettävät polttopuut kannattaa valita tarkkaan. Pidä myös huolta, että käytettävät polttopuut ovat kuivia, sillä kostean puun päästöarvot ovat merkittävästi suuremmat kuin kuivan puun. Asettele puut niin, että ilma kiertää ja muista poistaa tuhkat. Sulje pellit vasta, kun hiillos on palanut loppuun.
Löydät kätevästi polttopuiden myyjiä nettisivuiltamme.
4 Huolla pumppusi
Syksyn saapuessa on hyvä aika puhdistaa ilmalämpöpumpun ulkona olevat osat lehdistä. Roskat ja lehdet voivat estää ilmanvaihtoa. Ilmalämpöpumppujen kiireisin korjaussesonki ajoittuu keväälle, joten nyt voi pumpun saada huollettua tavallista nopeammin.
5 Valoa myös mielelle
Moni kokee kirkasvalolampun auttavan heräämisessä ja voinnissa pimeänä vuodenaikana. Parhaimman tehon kirkasvalolampuista saa aamuisin ennen puoltapäivää. Lamppua valitessa kannattaa huomioida, että lampun teho on vähintään 2000 luksia. Energiansäästön kannalta LEDeillä toimivat kirkasvalot ovat hyvä valinta. Mieltä voi piristää myös perinteisillä kynttilöillä ja tuikuilla, jotka tuovat mukavaa tunnelmaa pimeneviin syysiltoihin.