”Jee, roskapoliisi tulee!”
Marjo Vainio
Marjo Vainion työ lajittelun edistämiseksi on jatkunut eläkevuosina Vantaan Energian roskapoliisina. Päiväkodeissa ja kouluissa jaettu tieto välittyy koteihin, missä lapset laittavat vanhemmat järjestykseen.
Vainiolle roskapoliisina toimiminen on kutsumustyö, joka antaa sisältöä elämään. ”Kierrätys on minulla verissä. On sitä ihmeteltykin, että kuinka joku voi olla NOIN innostunut lajittelusta.”
Hän työskenteli yli neljännesvuosisadan Paperinkeräys Oy:ssä ja reissasi ympäri Suomea kouluttamassa yritysten ja organisaatioiden henkilöstöä lajittelemaan. Jätehuoneet tulivat tutuiksi kaikessa kirjavuudessaan.
Uusi ura kierrätyksen parissa urkeni yllättäen eläkkeellä, kun Vainio huomasi lehdessä roskapoliisien hakuilmoituksen. ”Edesmennyt mieheni kommentoi, että ammattitaidon puolesta sinut valittaisiin varmasti, mutta olet liian vanha.” Vaan eipäs ollutkaan. Vainio kävi videohaastattelussa ja pestattiin palvelukseen. Meneillään on jo kolmas vuosi roskapoliisina.
Hänen suosikkikohteitaan ovat päiväkodit ja koulut. Vuonna 2017 hän vieraili noin 25 päiväkodissa kohdaten yli 1200 lasta ja aikuista. Paikalle hän saapuu aina tummassa virka-asussa, koppalakki päässä ja nimikyltti rinnassa.
”Vastaanotto on hirveän innostunut. Lapset huutavat, että jee, roskapoliisi tulee, ja kysyvät, sakotanko minä.” Lajittelua opetellaan yhdessä tekemällä. Vainiolla on mukanaan kasa jätettä ja kymmenen kassia sen lajittelemista varten.
”Päiväkoti-ikäiset eivät liikoja kysele, vaan tarttuvat heti toimeen. Minä neuvon mikä jäte menee mihinkin ja kerron, että sekajätteestä tehdään kaukolämpöä ja sähköä Vantaan jätevoimalassa.”
Jotkut lapset hallitsevat lajittelun jo valmiiksi uskomattoman hyvin: vanha kynsilakkapullokin osataan sijoittaa vaarallisten jätteiden joukkoon.
Totuus tulee lasten suusta
”Viisi- ja kuusivuotiaat ovat kovia kertomaan, miten heidän kotonaan toimitaan. Että meidän isi nyt valitettavasti laittaa aika paljon juttuja sinne sekajätteeseen…” Vainio on kuullut, että roskapoliisin päiväkotikäynnin seurauksena lapset ovat antaneet vanhemmilleen sapiskaa laiskasta lajittelusta.
Kouluja kertyi vierailulistalle kuusi kappaletta. Vainio saattoi viipyä samalla koululla useamman päivän, koko viikonkin. Hän sai käyttöönsä tilan, jossa rekvisiitan pystyi asettelemaan valmiiksi etukäteen. Lajittelukoulutukset pidettiin oppituntien aikana. Vuoden aikana niihin osallistui yli 800 oppilasta ja opettajaa.
Alakoululaiset ovat kohderyhmänä vastaanottavaisia ja kyselevät kovasti. ”Yläkoululaisten keskuudessa on sellaista asennetta, että lajittelu ei voisi vähempää kiinnostaa. Jos heidän kanssaan pääsee juttelemaan kahden kesken, on heilläkin kysyttävää.”
Niin nuorempia kuin vanhempia ihmisiä kouluttaessaan Vainio esittelee paitsi jätteitä myös niistä valmistettavia uusiotuotteita. Harva viitsii lajitella vain lajittelun itsensä vuoksi, vaan sillä pitää olla tarkoitus. Aikuisillakin on paljon epätietoisuutta ja oppimista lajittelusta. Moni ei tiedä, että rikkinäistä juomalasia ei tule laittaa lasinkeräysastiaan vaan sekajätteeseen. Nykyään muovipakkaukset herättävät paljon kysymyksiä.
Roskapoliisit, joita on tällä hetkellä seitsemän, ovat tärkeässä roolissa myös roskien lajittelun SM-kisoissa. He toimivat tuomareina ja valvovat kilpailusuorituksia. Oikeinlajittelusta annetaan pisteitä, virheistä rokotetaan. ”Finaalissa jännitys tuntuu itselläkin vatsanpohjassa, vaikka kyse on leikkimielisestä tapahtumasta.”
Vuonna 2018 Vantaan Energia järjestää kisat jo kolmannen kerran. Viime vuonna osakilpailuja järjestettiin pääkaupunkiseudun ohella Joensuussa, Lempäälässä ja Raisiossa. Osallistuminen onnistui myös mobiililaitteella.
Päiväkodeille järjestettiin ”Mihin roska menee?” -piirustuskilpailu. Parhaiten pärjänneiden päiväkotien pihaan kurvasi ihka oikea roska-auto. Koululaisten siivouspäivään liitetty kuvakilpailu Facebookissa tarjosi mahdollisuuden kartuttaa luokkaretkikassaa ja päästä vierailulle jätevoimalaan. Roskapoliisit tiedottivat tempauksista sekä saivat kunnian toimia palkinnonjakajina.
Marjo Vainio on vakuuttunut siitä, että roskapoliisien työ kantaa hedelmää. ”Kun lajittelun oppii pienenä, se kulkee aina mukana. Lapset vievät lajittelun koteihinsakin, laittavat isät ja äidit järjestykseen.”
Tekijälle voimia antaa positiivisuus, johon törmää joka paikassa. ”Tähän päivään mennessä en ole saanut ainuttakaan kieltävää vastausta, kun olen ehdottanut vierailua koululle tai päiväkodille, ja joka kerta olen lähtenyt pois hyvillä mielin.”