Edullista ja ekologista kaukolämpöä Vantaalta – biovoimalaitos alkaa pian ahmia lähialueiden puuroskaa
Jouluna vantaalaiset kodit lämpenevät jo bioenergialla, lupaa Vantaan Energian tuotantojohtaja Kalle Patomeri. Hän on vastuussa Martinlaakson voimalaitoksen uudistamistyöstä, joka alkaa olla loppusuoralla. Kun remontissa olleen voimalaitoksen kattila pian pöhisee jälleen, siinä palaa maakaasun ja öljyn sijaan jätepuu.
Loppusyksyn aikana uudenkarheassa biovoimalassa testataan laitteita, putsataan putkia ja asennetaan viimeisiä automaatioita. Patomeri varoittaa, että heräävän biovoimalan ääni tulee kuulumaan naapureillekin: desibelit nimittäin nousevat, kun putkista puhalletaan rakennuspölyt ulos kuumalla paineilmalla.
Kun voimalaitos pyörähtää käyntiin marras–joulukuussa, se tuottaa kaukolämpöä ja sähköä ympäristöä säästävänä yhteismuotona. Biovoimalan polttoaine, biohake, tuodaan Martinlaaksoon luontoa ja kustannuksia säästäen noin 100 kilometrin etäisyydeltä. Biohakkeen käyttäminen korvaa epäekologisia vaihtoehtoja, kuten maakaasua ja hiiltä.
”Biovoimalassa poltetaan biohaketta, eli risuja, latvuksia ja muita hakkuutähteitä, sahateollisuudelle kelpaamatonta harvennushakkuupuuta sekä puunjalostusteollisuuden roskaa, kuten kuoria, sahanpurua, lastuja ja jämäpaloja. Metsää ei Martinlaakson biovoimalaitoksen vuoksi kaadeta”, Patomeri kertoo.
Voimalaitoksen muuttaminen biovoimalaitokseksi on ollut kahden vuoden projekti. Matka ei suinkaan ollut mutkaton: biovoimala tarvitsee toimiakseen pienen määrän turvetta, jonka käyttö on herättänyt keskustelua. Turve lasketaan hitaan uusiutumisen vuoksi fossiiliseksi polttoaineeksi.
Kokonaishyöty voimalaitoksen uudistamisessa on kuitenkin valtava: biovoimalaitos käyttää noin 10 prosenttia fossiilisia polttoaineita, kun aiempi öljyllä pyörinyt voimalaitos käytti niitä 100 prosenttia. Biovoimalaitoksen ruokkiminen biohakkeella korvaa fossiilisia polttoaineita yli 500 gigawattitunnin edestä.
Biovoimalaitoksen avaaminen on myös suuri merkkipaalu Vantaan Energian matkalla kohti hiilineutraaliutta: vuosikymmenessä hiilidioksidipäästöt ovat puolittuneet. Vähennystahti on ollut niin kova, että se on peitonnut maan keskiarvon mennen tullen.
”Vuonna 2010 hiilidioksidipäästömme olivat 1 000 kilotonnia. Jätevoiman avulla tulimme alas 600 kilotonniin, nyt nipistämme vielä siitäkin. Biovoimalan käyttöönotto tiputtaa hiilidioksidipäästömme 450 kilotonniin”, Patomeri laskeskelee.