Asiakkaamme hiilikädenjälkeä kasvattamassa
Ympäristön huomioiminen näkyy Tellervo, 77 ja Arvo, 81 Karhapään arjessa monella tavalla. Oli kyseessä sitten kierrättäminen tai ympäristöystävällinen liikkuminen, on oma-aloitteisuudella oman hiilikädenjäljen kasvattamisessa suuri merkitys.
Vantaalainen eläkeläispariskunta on jo pitkään kierrättänyt aktiivisesti. Oma-aloitteisuuden lisäksi kierrättäminen vaatii pariskunnan mukaan myös järjestelmällisyyttä. He lajittelevat biojätteen, paperin, pahvin, lasin, metallit, ongelmajätteen, tekstiilit ja sekajätteen. Viimeisimpänä Tellervon aloitteesta taloyhtiöön saatiin myös muovinkeräysastia.
– Otin asian esille taloyhtiön kokouksessa, ja jo parin viikon päästä astia oli ilmestynyt taloyhtiön jätehuoneeseen, kertoo Tellervo.
Muovinkeräys onkin ottanut taloyhtiössä tuulta alleen ja myös Tellervo kannustaa kerrostaloasunnoissa asuvia ottamaan rohkeasti taloyhtiöön yhteyttä asian järjestämiseksi. Muovinkeräyksen aloittamisessa on muitakin hyviä puolia: ainakin Tellervolle ja Arvolle se konkretisoi muovin valtavan määrän arjessa, mikä osaltaan lisäsi kierrätystä entisestään.
Ahkeran kierrätyksen lisäksi Arvon rakas harrastus pyöräily toimii osana hiilikädenjäljen kasvattamista. Polkupyörällä hoidetaan pariskunnan taloudessa myös suurin osa kauppareissuista, vuoden ympäri. Poljetut kilometrit merkitään tarkkaan ylös – viime vuonna mittariin tuli huikeat 3130 kilometriä!
Tellervo ja Arvo sanovat kierrättämisen ja arjen ympäristöystävällisten tekojen olleen heille aina itsestäänselvyys. Tavat on saatu jo kasvatuksessa sekä harrastuksien parissa mm. partion ja urheiluseurojen kautta, ja nyt hyviä tapoja siirretään myös jälkikasvulle.
Hiilikädenjälki kuvaa organisaation tai yksilön aikaansaamaa positiivista vaikutusta ilmastopäästöihin. Asiakkaamme hiilikädenjäljillä -juttusarja kertoo asiakkaidemme teoista hiilikädenjäljen kasvattamiseen. Juttusarjassa asiakkaamme jakavat vinkkejä tavallisessa arjessa mm. toimivaan kierrättämiseen liittyen.