Energiankuluttajan muistilista
Jopa puolet kodin energiasta kuluu lämmitykseen, minkä vuoksi alkuvuoden sähkölasku voi olla moninkertainen kesään verrattuna. Sähkönkulutus ja lämmityskulut aiheuttavat myös merkittäviä hiilidioksidipäästöjä. Energiankulutukseen onkin syytä kiinnittää huomiota etenkin talvisaikaan.
Suomen talvi vie kuin huomaamatta lämpömittarin miinukselle ja sähkö- ja lämpölaskut plussalle, kun pakkasten kiristyessä lämpöpatteria tekee mieli kääntää kovemmalle. Ota nämä vinkit haltuun, ja sähkölaskusi pysyy siedettävänä talvesta huolimatta – ja samalla ympäristö kiittää.
Kiinnitä huomiota huonelämpötiloihin
Vaikka lämmin huoneilma houkuttelee talvisin, kannattaa pitää mielessä, että jo parin asteen huonelämpötilan lasku on yksi tehokkaimmista keinoista säästää energiaa. Yhden asteen lasku huoneen lämpötilassa pienentää energiankulutustasi vuositasolla jopa viisi prosenttia.
Niissä huoneissa, joissa ei oleskella, huonelämpötila kannattaa pitää pysyvästi alempana. Kun lähdet kotoasi useammaksi päiväksi pois, käännä huoneiden lämmitys pienemmälle, jolloin energiaa ei kulu turhaan. Muista myös pienentää ilmanvaihtoa! Huonelämpötiloihin huomiota kiinnittämällä säästät myös ympäristöä: kolmion huonelämpötilan laskeminen kahdella asteella säästää vuodessa jopa 400 kiloa luonnonvaroja.
Lämmittele takkatulen ääressä
Kotiaan sähköllä lämmittävä hyötyy erityisesti puun pienpoltosta, sillä sähkölämmitys reagoi nopeasti muihin lämmönlähteisiin. Jos kodistasi löytyy siis takka, polta aamulla pesällinen tai pari puita, jolloin sähkölämmitystä ei tarvitse pitää täysillä. Voit myös käyttää leivinuunia ruuanlaitossa, jolloin saat maukkaan aterian lisäksi hyödynnettyä leivinuunin lämmön.
Hyödynnä yösähköä
Ottamalla kaiken irti yösähköstä voit säästää sähkölaskussa. Yösähkö eli aikasähkö on edullisempaa öisin, joten sinun on mahdollista säästää muuttamalla sähkönkulutustasi. Laita esimerkiksi pyykin- ja astianpesukone pyörimään edullisemman yösähkön aikaan.
Muistathan myös nämä perusvinkit!
Kun sammutat turhat valot ja laitteet etkä pidä sähkölaitteitasi valmiustilassa, kulutat reippaasti vähemmän energiaa. Valaistus on kotitalouksien sähkölaitteista suurin energiasyöppö, joten fiksuun valaistukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kotona. Lamppujen vaihtaminen energiansäästölamppuihin on simppeli keino säästää valaisimien energiankulutuksessa.
Ja vaikka talvisaikaan tekisi mieli rentoutua pitkiä aikoja saunassa ja ottaa lämpimiä suihkuja, kannattaa näidenkin kulutuksessa malttaa mielensä. Myös veden käytössä kannattaa olla tarkka, sillä sen lämmittäminen vie viidenneksen kodin energiapotista.