Ensimmäiset viikot energia-alan suunnannäyttäjän henkilöstöjohtajana
Kohta kaksi kuukautta takana Vantaan Energian henkilöstöjohtajana. Viikot ovat menneet yhdessä hujauksessa. Moni on kysynyt ”no millaista on ollut” tai ”millaista on aikaisempaan verrattuna”. Kaksikymmentä vuotta HR-työtä eri toimialoilla tehneenä voin sanoa, että tehtävä on tismalleen sellainen mitä odotinkin – suurelta osin kulttuurikin! Ero bisneslogiikassa sen sijaan vaikuttaa jonkin verran yrityksen toimintatapoihin.
Vantaan Energia on hienossa vaiheessa uudistuvalla energia-alalla. Vantaan Energia investoi taseeseen nähden valtavasti uudistumiseen; innovatiivisiin hiilettömiin ja fossiilittomiin tuotantoratkaisuihin, energiatehokkuuteen ja kasvavien asiakasodotusten täyttämiseen. Lisäksi Varistoon on rakenteilla Suomen ensimmäinen tässä mittakaavassa lämpöverkkoon kytketty geoterminen laitos, louhimme maailman suurimman lämmön kausivaraston ja olemme fossiilittomia jo vuonna 2026 – näin asiakkaamme saavat ensimmäisenä nauttia fossiilivapaasta, vähäpäästöisestä lämmöstä.
Vaikka Vantaan Energia on henkilöstövaltaisuuden sijasta selvästi investointivaltainen yritys, uudistuminen haastaa myös meitä työntekijöitä. Massiiviset kehitysprojektit edellyttävät muskeleita laajalla rintamalla, uusien kiinnostavien liiketoiminta-alueiden tai teknologioiden tunnistamisessa tarvitaan vuosikymmenten päähän näkemistä, automatisaatio ja digitalisaatio muuttavat työssä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä lisäksi asiakkaiden muuttuvat tarpeet haastavat nykyiset tuotteemme, hinnoittelun ja jakelun.
Vantaan Energian tärkein voimavara ovat sitoutuneet ja osaavat ihmiset, jotka tekevät hyvällä sykkeellä yhdessä töitä. Ilman osaavia ihmisiä ei synny innovaatioita eikä tuotteita ja palveluita joita myydä. Vakaasta taloudellisesta menestyksestä huolimatta emme voi jäädä tuleen makaamaan. Investointien mukanaan tuoma uudistuminen haastaa myös energiajengiä uudistumaan. Tarvitsemme uudistuaksemme sekä konkreettisia yksilön tekemiä muutoksia arjessa, että bisneslogiikkaa, kuten myös rakenteita ja toimintamalleja mullistavia ja muutosta kiihdyttäviä transformaatioita.
Pienestä muutoksesta on hyvä aloittaa, ja antaa vaikkapa positiivinen palaute kollegalle, kysyä ”mitä kuuluu” kahviautomaatilla tai lupautua kehitysprojektin esiselvitysvaiheeseen oman toimen ohella. Lupaan omalta osaltani osallistaa henkilöstöämme kehitystyöhön, jotta ymmärtäisin ’sisäisiä asiakkaitani’ paremmin ja voisimme tarjota entistä osuvampia HR-palveluita henkilöstöllemme, joka lopulta kaiken muutoksen mahdollistaa. Mitä sinä lupaat ottaaksesi askeleen kohti fossiilitonta tulevaisuutta?
twitter@anuhenttonen
linkedin.com/anuhenttonen
#energiajengi
#fossiiliton2026