Espoon ja Vantaan välit lämpenevät – kaukolämpöputket kaupunkien välillä on yhdistetty
Vantaan Energia ja Fortum ovat aloittamassa vuoden 2025 loppupuolella lämpökaupan, jonka ansiosta Vantaan ja Espoon välisessä kaukolämpöverkossa voidaan jatkossa siirtää kullakin hetkellä kilpailukykyisimmillä tuotantomuodoilla tuotettua kaukolämpöä kulloisenkin lämmöntarpeen mukaan. Nyt kaupungit toisiinsa liittävät kaukolämpöputket on yhdistetty ja lämpökaupan mahdollistava lämmönsiirrinasema nousee Vantaan Vapaalaan hyvää vauhtia.
Kaukolämmön siirtäminen yli kaupunkirajojen mahdollistaa yhtiöiden erilaisten lämmöntuotantomuotojen laajamittaisemman hyödyntämisen, parantaa kaukolämpöverkkojen käytettävyyttä ja kasvattaa toimitusvarmuutta. Näin voidaan hyödyntää Vantaan ja Espoon alueiden kaukolämpöjärjestelmien vahvuuksia.
Nyt kaupunkien väliset kaukolämpöputket on teknisesti yhdistetty toisiinsa yhteisen lämmönsiirrinaseman työmaan alueella. Lämpökauppa on hieno esimerkki siitä, miten yhteistyöllä voidaan ratkaista tiiviisti asuttujen alueiden suuri lämmöntarve kullakin hetkellä kilpailukykyisimmillä tavoilla tuotetulla energialla. Lämpökaupan on määrä alkaa tämän hetken suunnitelman mukaan syykuussa 2025.
– Meillä on tällä tontilla kaksi kaukolämpöventtiiliä, mutta yksi yhteinen kaukolämpölinja – vähän kuten kaksi yhtiötä ja yhteinen päämäärä: lämmittää kaupunkilaisia mahdollisimman fiksusti molempien kaupunkien lämmöntuotannon vahvuuksia korostaen, toteaa lämmönsiirrinaseman projektipäällikkö Juha-Pekka Manninen Vantaan Energialta.
– Lämmönsiirrinaseman projektissa olen päässyt näkemään, mitä yhteinen päämäärä parhaimmillaan saa aikaan. Projektissa on hyödynnetty molempien yhtiöiden laaja-alaista osaamista ja kokemusta sekä toimittu molempien yhtiöiden etua kunnioittaen. Päätöksenteko on ollut yllättävän ketterää ja sujuvaa. Rakennustyöt ovat edistyneet viimeisen kuukauden aikana silmissä, summaa siirrinasemalla rakennusvaiheen projektipäällikkönä toimiva Katri Eerola Fortum Heating and Cooling Finlandilta.
Vantaan Vapaalaan rakennettavan teholtaan 50 megawatin lämmönsiirrinaseman ansiosta kaupunkien välisten verkkojen välillä voidaan siirtää yli 400 000 megawattituntia energiaa vuodessa. Se vastaa lähes 22 000 omakotitalon lämmönkulutusta keskimääräisen suomalaisen omakotitalon vuosikulutuksella.