Tule mukaan Varannon Facebook-ryhmään
Tässä ryhmässä kuulet Varannon tuoreimmat kuulumiset muun muassa rakennustöistä ja pääset mukaan keskusteluun.
Varanto on Vantaalle rakentuva lämmön kausivarasto. Valmistuessaan se on kooltaan ja kapasiteetiltaan maailman suurin lämmön kausivarasto.
Rakennamme Vantaalle lämmön kausivaraston, joka on valmistuessaan kaikilla mittareilla maailman suurin. Varanto on valtava energiavarasto, jonka toimintaperiaatteena on varastoida maanalaiseen varastoon fiksuilla tavoilla tuotettua lämpöä, jota voidaan ottaa käyttöön kiinteistöjen lämmityksessä kaukolämpöverkon kautta aina kun sitä tarvitaan.
Lämmön kausivarasto rakennetaan Vantaan peruskallioon, jonne louhitaan yhteensä kolme noin 20 metriä leveää, 300 metriä pitkää ja 40 metriä korkeaa tunnelia. Tunneleiden pohja tulee sijaitsemaan peräti 140 metriä maanpinnan alapuolella. Tilavuudeltaan nämä lämpötunnelit ovat todella suuria, yhteensä niiden kokonaistilavuus prosessitiloineen on peräti 1 100 000 kuutiota. Maanalaiset tunnelit tullaan täyttämään vedellä. Vesitilat sijaitsevat syvällä pohjaveden pinnan alla, jolloin pohjaveden paine mahdollistaa veden lämpötilan nostamisen jopa 140 asteeseen ilman että vesi höyrystyy.
Täyteen ladatun lämmön kausivaraston lämpökapasiteetti on kaiken kaikkiaan 90 gigawattituntia ja vastaa peräti 8 miljoonan euron edestä kaukolämpöä. Tällä kapasiteetilla voisi lämmittää yhtä keskikokoista suomalaista kaupunkia tai kuntaa peräti vuoden ajan. Pienempiin energiayksiköihin purettuna tämä energiamäärä vastaa 1,3 miljoonaa sähköauton akkua.
Varanto auttaa Vantaan Energiaa tekemään vähemmästä enemmän, kun voimme varastoida ja myöhemmin hyödyntää aiemmin hukkaan menneen lämmön. Varanto on yksi valtava askel kohti Vantaalle rakentuvaa lämmityksen hybridijärjestelmää. Tällaisessa järjestelmässä Vantaalla voidaan aina valita fiksuin mahdollinen tuotantotapa kullekin hetkelle ja ottaa erilaisista energialähteistä kaikki hyöty irti. Parhaimmillaan lämpöä tuottava järjestelmä toimii kuin hybridiauto – toimii välillä sähköllä, välillä muilla tuotantotavoilla.
Kaukolämpöverkkomme toimii voimansiirtona ja sitä ohjataan älykkäällä ohjauksella. Tällä tavoin voimme turvata edullisen ja vakaan hinnan asiakkaillemme samalla kun pääsemme eroon päästöistä.
Hankkeen kustannusarvio on noin 200 miljoonaa euroa ja sille on jo myönnetty Suomen työ- ja elinkeinoministeriöltä 19 miljoonan investointituki. Näillä näkymin varaston suuaukon rakennustyöt tullaan aloittamaan kesällä 2024 ja lämmön kausivarasto voisi olla toiminnassa jo vuoden 2028 aikana.
Energian varastointi on yksi energiajärjestelmien suurimmista haasteista siirryttäessä tuotannoltaan vaihtelevaan uusiutuvaan energiaan, kuten tuuli- ja aurinkosähköön. Lämmön energiavarasto on yksi merkittävä tapa varastoida energiaa ja sen rooli on olennainen Vantaan Energian siirtyessä päästöttömään energiantuotantoon.
Lämmön kausivarastoon varastoidulla uusiutuvalla energialla ja jätteen energiahyötykäytöstä syntyvällä varastoidulla ylijäämälämmöllä voidaan korvata maakaasun käyttöä suurimpina lämmöntarpeen aikoina talvella.
Hukkalämmön varastoimisen merkitys Lämmön kausivaraston yhteydessä korostuu: toisaalla ylimääräiseksi jäävä energia on hyödyksi toisaalla. Resurssitehokkuus kasvaa hukkalämpöjä hyödyntämällä.