Siirry sisältöön

Innovaatiot siivittävät Vantaan Energian matkaa kohti fossiilitonta tulevaisuutta

fossiiliton2026 16 9 pink white 1 fullhd

Vantaan Energian Fossiiliton 2026 -hanke etenee suunnitellusti, ja fossiiliset polttoaineet korvaavat projektit ovat lähteneet ripeästi käyntiin. Innovatiiviset ratkaisut kuten keinoälyllä tehostettu biovoimala, geoterminen lämpölaitos ja maailman suurin lämmön kausivarasto vauhdittavat siirtymää kohti fossiilitonta tulevaisuutta.

Ilmastonmuutos ei odota. Siksi Vantaan Energia käynnisti viime syksynä Fossiiliton 2026 -hankkeen, jonka tavoitteena on luopua ripeällä aikataululla fossiilisista polttoaineista energiantuotannossa Vantaalla vuoteen 2026 mennessä. Hanke on hyvä esimerkki siitä, miten energiayhtiöt voivat rohkeilla toimilla tukea niin Suomen kuin EU:nkin ilmastotavoitteiden nopeaa saavuttamista. Esimerkiksi turpeen käyttö lopetetaan Vantaalla jo tänä vuonna ja kivihiilen vuonna 2022.

– Energiavalinnoillamme on merkitystä. Valitsemalla Vantaan Energian asiakas tekee konkreettisen valinnan fossiilittoman tulevaisuuden puolesta. Meillä on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja selkeä suunnitelma niiden saavuttamiseksi, Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen toteaa.

Toivosen mukaan asiakkaat ja omistajat toivovat konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Vantaan Energia haluaa olla edelläkävijä ja samalla kiinnostava yhteistyökumppani muille yrityksille. Myös henkilöstölle kunnianhimoinen tavoite on inspiroiva ja mielenkiinto yritystä kohtaan kasvaa.

Innovatiiviset ratkaisut, uusiutuva energia ja kiertotalous ovat Fossiiliton 2026 -hankkeen ytimessä. Esimerkiksi laajamittaisella prosessidatan keräämisellä ja tekoälyllä Martinlaakson biovoimalaitoksen tehoa on kasvatettu lähes 20 prosenttia. Kevään aikana valmistuu myös Vantaan kaukolämpöjärjestelmään kytkettävä maalämpövoimala Varistoon ja jätevoimalan laajennus ottaa askeleen eteenpäin.

Lähivuosille on myös suunnitteilla useita hankkeita kuten esimerkiksi maailman suurin lämmön kausivarasto, joka mahdollistaa hukkalämmön tehokkaan hyödyntämisen. Lisäksi valmistelussa on synteettisen biokaasun laitos, jossa jätevoimalan savukaasuista talteen otettu puhdas vesi ja hiilidioksidi yhdistetään metaanikaasuksi. Tuotettu kaasu sopisi sekä kaasukäyttöisten lämpökeskusten että esimerkiksi liikenteen hiilineutraaliksi polttoaineeksi.

Fossiilisista luopuminen on myös taloudellisesti fiksua, sillä EU:n päästökauppa nostaa fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian hintaa. Siksi Fossiiliton 2026 -hanke on hyvä keino pitää asiakkaiden energialaskut myös jatkossa vakaina.

– Tavoitteena on vakaahintainen lämpö Vantaalla myös tulevaisuudessa. Uskomme, että pystymme tekemään ympäristön kannalta elintärkeät investoinnit pitämällä silti lämmön hinnan vakaana, Toivonen kertoo.
Uusien teknologioiden, jotka mahdollistavat siirtymän kohti fossiilitonta tulevaisuutta, käyttöönotossa tarvitaan myös yhteiskunnan rahallista tukea. Alkuvaiheessa uudenlaisten teknologioiden käyttö on aina kalliimpaa kuin pitkään olemassa olleiden. Niistä voidaan tuen avulla tehdä nopeasti kannattavia aivan kuten tuulivoiman kohdalla on jo käynyt. Uudet teknologiat ovat lisäksi hyödynnettävissä myös muualla ja ne voivat olla vientivaltteja Suomelle ja Euroopalle.

Lue lisää Fossiiliton 2026 -hankkeesta

Lisätietoja
Jukka Toivonen
toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy
+358 50 453 6729
jukka.toivonen@vantaanenergia.fi