Martinlaakson biokattila on käynnissä. Biovoimalan käyttöönoton myötä olemme muutamassa vuodessa puolittaneet hiilidioksidipäästömme.
Meillä on tavoitteena leikata energiantuotannon hiilidioksidipäästöt vuoden 2010 tasolta kymmenesosaan vuoteen 2030 mennessä ja luopua kivihiilen käytöstä vuonna 2025. Tähän päästään määrätietoisesti askel askeleelta.
Ensimmäinen askel oli vuonna 2014 valmistunut ja hyvin palvellut jätevoimalamme, joka tuottaa sähköä ja kaukolämpöä 1,5 miljoonan suomalaisen kierrätyskelvottomasta sekajätteestä. Jätevoimalan käyttöönoton myötä energiantuotannon hiilidioksidipäästömme laskivat 30 prosenttia ja fossiilisten tuontipolttoaineiden käyttö Vantaalla väheni 40 prosenttia.
Vuoden 2017 syksyllä käynnistynyt muutostyö fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi Martinlaakson voimalaitoksella on pian valmistumassa. Muutimme Martinlaakson vanhan maakaasu- ja öljykäyttöisen voimalaitososan biovoimalaksi. Vanhan kattilan muutostyö oli nopea ja helppo toteuttaa, eikä sido meitä jatkamaan samalla tuotantomenetelmällä vuosikymmeniä.
Biovoimalassa käytetään polttoaineena pääasiassa kestävää biomassaa eli kotimaista läheltä tuotua puuhaketta, kuten metsätähde- ja rankahaketta, kierrätyspuuta, sahanpurua sekä vaneriteollisuuden hukkapaloja.
Biovoimalan perustustyöt ja laiteasennukset tehtiin viime kesän ja syksyn aikana. Sähköistys- ja automaatiourakka sekä uusi polttoainekenttä vastaanotto- ja varastosiiloineen valmistuivat myös syksyn aikana. Oman henkilöstön lisäksi työmaalla työskenteli viime kesän ja syksyn ajan noin 300 henkeä, joten tontilla riitti hulinaa.
Ensimmäiset testitulet uudessa biovoimalassa syttyivät joulukuussa. Tällä hetkellä on käynnissä biokattilan koekäyttöjakso, jossa testataan sopimuksen mukaista suorituskykyä ja käytettävyyttä. Kun koekäyttö on saatu maaliin hyväksytysti alkaa voimalaitoksen varsinainen tuotantokäyttö.
Biovoimalan valmistumisen jälkeen olemme muutamassa vuodessa puolittaneet Vantaan Energian hiilidioksidipäästöt sekä vähentäneet fossiilisten polttoaineiden käyttöä 60 prosenttia.
2020-luvulla lopetamme kivihiilen käytön kokonaan ja korvaamme sen lisäämällä uusiutuvaa ja muuta hiilidioksidivapaata energiantuotantoa. Etsimme jatkuvasti keinoja tuottaa energiaa vastuullisemmin.