Minä ennustan: Kiertotalouden merkitys kasvaa lähivuosina entisestään
Ilmastonmuutos ja sen myötä käynnistynyt puhe maapallon kantavuuden säilyttämisestä ovat korostaneet kiertotalouden merkitystä. Kiertotaloudella onkin elintärkeä rooli maapallon resurssien riittävyyden kannalta, sillä resurssimme ovat rajalliset. Materiaalia pitää alkaa kierrättää jos jonkinlaisessa muodossa, jotta kantavuus säilyy.
On ilahduttavaa, että puhe kiertotaloudesta on vahvistunut viimeisen viiden vuoden aikana ja ihmiset pohtivat omia lajittelutottumuksiaan tarkemmin: kierrätyspisteillä on nähtävissä jopa vilske. Kiertotalous selvästi kiinnostaa, eikä se ole enää vain pakollinen paha. On vain ajan kysymys, milloin muutos näkyy konkreettisemmin myös voimalaitoksissa jätteen laadun osalta.
Näen, että kiertotalous on olennainen osa tulevaisuutta tarjoten erinomaisia liiketoimintamahdollisuuksia yritykselle. Kiertotaloutta ei siis tule nähdä uhkana, vaan samanlaisena liiketoimintamahdollisuutena kuin kaikki muutkin. Tätä mahdollisuutta myös suuryritykset voisivat hyödyntää paremmin.
Suuryrityksetkin ovat olleet varovaisen kiinnostuneita kiertotaloudesta ja tämä kiinnostus kasvanee seuraavien vuosien aikana. Kiertotaloudesta voi saada paitsi uusia liiketoimintamahdollisuuksia, myös säästöt jätemaksuissa ovat jo suuryritysten kokoisille jätteentuottajille huomattavat.
Roskien kierrättäminen on yksi osa kiertotalouden edistämistä, mutta tulevaisuudessa lopullinen ratkaisu kiertotalouden osalta liittyy tuotteiden suunnitteluvaiheeseen, jossa myös suuryrityksillä on merkittävä rooli. Ennustan, että lähitulevaisuudessa otetaan entistä paremmin jo tuotteen valmistusvaiheessa huomioon, miten tuote kierrätetään mahdollisimman tehokkaasti.
Käytännön tasolla kiertotalouden tehokas toteutuminen on siis vielä lähtökuopissa, mutta ei vielä täydessä potentiaalissaan. Tämä tulee kuitenkin muuttumaan. Minä ennustan, että kiertotalouden merkitys yritysten toiminnassa korostuu merkittävästi lähivuosien aikana.
Kiertotalous kokee tulevaisuudessa siis niin sanotun turvavyö-ilmiön. Kun 70-luvulla turvavyön käyttäminen ei ollut vielä pakollista, on sen käyttämättä jättäminen nykyään laitonta ja vastuutonta. Samaa on odotettavissa kiertotalouden osalta: ehkä viiden, kymmenen vuoden päästä ajattelemme, miten ihmeessä emme vielä 2010-luvulla tajunneet edistää kiertotaloutta tehokkaasti.
Kalle Patomeri
tuotantojohtaja
Vantaan Energia Oy