Näin lajittelet joulun roskat
Joulun pyhinä kertyy roskaa tavallista enemmän. Jäteastiat pursuavat lahjapapereista ja roskakuskit ovat kiireisempiä kuin joulupukki aattoiltana. Kun lajittelet roskat oikein, voidaan ne hyötykäyttää myöhemmin. Esimerkiksi Vantaan Energian jätevoimalassa roskasta tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä.
Mutta miten joulunajan roskat tulee kierrättää? Tässä muistilista:
1) Kinkkurasva
Joulukinkusta jää väistämättä paistorasvaa yli. Sitä ei kuitenkaan voi valuttaa viemäriin, tai putket tukkeutuvat. Kinkkurasvan annetaan hyytyä, jonka jälkeen se kumotaan biojätteeseen. Jos sinulla ei ole biojäteastiaa, säilö rasva maitotölkkiin, sulje purkki teipillä ja laita sekajätteeseen. Rasvan voi myös uusiokäyttää paistamisessa tai liemikuution tavoin. Voit katsoa ohjeen myös videolta.
2) Lahjapaperi
Moni erehtyy nakkaamaan lahjapaperit ja -nauhat paperinkeräykseen, vaikka ne kuuluvat sekajäteastiaan. Lahjapapereita kannattaa myös kierrättää ja käyttää uudelleen. Pahvisten pakkausmateriaalien paikka on kartonkikeräys ja pakkausmuovit, styroksit ja vaahtomuovit laitetaan muovipakkauksien keräysastioihin tai sekajätteeseen. Jos käytät kadunvarren kierrätyspistettä, muistathan, että hyvin isot pakkaukset eivät mahdu sen suuaukosta sisään. Laita silloin muun muassa styroksit sekajätteeseen.
3) Joulukuusi
Perinteisesti joulukuusi viedään pois Nuutinpäivänä 13. tammikuuta. Otit kuusen pois sitten tapanina tai nuuttina, voit jättää sen roskakatoksen viereen odottamaan poiskuljetusta. Rungon voi myös pilkkoa polttopuiksi kodin takkaan tai mökille. Jos taloyhtiössäsi on biojätekeräys, pääkaupunkiseudulta ja Kirkkonummelta kerätyt joulukuuset viedään Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen Ekomon biojätteen käsittelylaitokselle. Siellä kuuset haketetaan. Hake käytetään pääasiassa tukiaineena biojätteen kompostoinnissa.
4) Kynttilät
Kynttilänpätkät voi joko lajitella sekajätteeseen tai käyttää sytykkeenä takassa tai kiukaassa. Tuikkujen ja ulkotulien foliokuoret kuuluvat metallinkeräykseen.
5) Tina
Uudenvuoden tina sisältää paljon lyijyä, joten sitä ei saa missään nimessä laittaa sekajäteastiaan. Tinan voi joko viedä vaarallisten jätteiden keräykseen tai käyttää uudestaan seuraavana vuonna. Mutta muista olla varovainen! Kertaalleen valettu tina räiskyy helposti.
Jos lajittelu ei ole aivan hanskassa, katso tarkemmat lajitteluohjeet pääkaupunkiseudulla HSY:n jäteoppaasta tai oman alueesi jäteyhtiön nettisivuilta.