Näin säästät sähköä pakkasilla
Tammi- ja helmikuussa koko maassa koettiin kovia pakkaslukemia ja tehtiin ennätyksiä talven energiankulutuksessa. Pakkasen paukkuessa energiankulutus – ja siten myös sähkölaskut – ovat suurimmillaan, kun lämmitystä tarvitaan enemmän.
Energiankulutusta voi hillitä pakkaskaudellakin, ja juuri kulutushuippujen aikaan se onkin järkevää. Kaukolämpöön pakkaset eivät vaikuta, mutta sähköllä kotinsa lämmittävät tietävät, että kovina pakkaskuukausina lämmityslasku saattaa olla moninkertainen muihin kuukausiin verrattuna. Näiden vinkkien avulla onnistut säästämään energiaa – ja rahaa!
Alenna lämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella
Aputiloissa kuten varastoissa ja autotallissa lämpötilaksi riittää 7-12 astetta. Myös ylimääräisten, vähemmällä käytöllä olevien huoneiden lämpötilaa kannattaa alentaa. Pidemmän lomamatkan ajaksi koko asunnon lämpötilaa voi laskea muutamilla asteilla. Myös ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle. Huonelämpötiloja alentamalla säästää aina, joten pakkasella koko kodin lämpötilaa voi laskea hieman, ja näin säästää energialaskussa.
Tuli takkaan!
Jos asunnossa on varaava takka tai leivinuuni, sitä kannattaa paukkupakkasten aikana lämmittää, jotta muun lämmittämisen tarve vähenee. Leivinuunia voi hyödyntää myös ruuanlaitossa. Varsinkin sähkölämmitteisessä talossa varaava tulisija vähentää lämmityksen tarvetta.
Vältä ilmalämpöpumpun käyttöä kovilla pakkasilla
Lämpöpumpun lämpökerroin laskee nopeasti ulkolämpötilan laskiessa: pumppu tuottaa kovalla pakkasella lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä. Lämpöpumppujen toimintakyvyssä kovilla pakkasilla on suuria eroja, joten tarkista laitetoimittajan ohjeet laitteen käytöstä.
Ilmalämpöpumpussa voi pakkasilla hyödyntää takkatoimintoa/tuuletinkäyttöä, mikäli sellainen omasta laitteesta löytyy. Takka/tuuletinkäyttö on toiminto, jonka avulla sisäilmaa voi kierrättää ilman, että ilmalämpöpumppu osallistuu huoneen lämmitykseen tai jäähdytykseen. Tätä voi hyödyntää silloin, kun takkaa on lämmitetty ja sen aikaansaama lämpö halutaan levittää kaikkialle kotiin.
Sulje verhot
Kovalla pakkasella verhot ja kaihtimet kannattaa pitää kiinni, sillä lämmönhukka vähenee yhden ikkunalasin verran. Älä kuitenkaan peitä lämmityspattereita tai patterin termostaattia verhoilla tai huonekaluilla, jottei lämmön leviäminen huonetiloihin esty.
Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet
Sammuta aina tarpeettomat valot ja hyödynnä automaattikytkentöjä ulkovalaistuksessa. Valitse mahdollisimman moneen valaisimeen energiatehokas ledi- tai energiansäästölamppu. Tietokoneet, televisiot ja muut kodinlaitteet kannattaa sulkea virtakytkimestä, jotta myös valmiustilan saa pois päältä.
Pidä sähkökiuas päällä vain lämmityksen ja saunomisen ajan. Kiukaan turha lämmitys ja tyhjänä päällä pito on tarpeetonta sähkönkäyttöä. Myös lämpimän veden käyttöä kannattaa säästää pakkasella, sillä käyttöveden lämmittäminen vie noin viidenneksen kodin energiapotista.
Hyödynnä pakkanen!
Pakkasella on erinomainen hetki sulattaa pakastimet, kun pakasteet voi viedä ulos sulatuksen ajaksi. Pakkaslumi myös puhdistaa: sen sijaan, että laittaisit pesukoneen pyörimään, heitä matto pakkaslumeen ja puhdista se kunnon lumipesulla. Herkempiä materiaaleja ei kannata heittää lumeen, mutta erityisesti villamatot viihtyvät lumipesussa. Myös vuodevaatteet voi hyvä tuulettaa pakkasessa, jossa ne raikastuvat tehokkaasti.
Lähde: Motiva