Näin sinusta tulee ahkera lajittelija!
Oletko ahkera lajittelija vai peruslajittelija? Siinä missä peruslajittelija kierrättää pantilliset pullot ja tölkit, paperin, tekstiilit ja vaarallisen jätteen, erottelee ahkera lajittelija näiden lisäksi pahvit, pienmetallin, lasi- ja muovipakkaukset sekä biojätteen.
Toteutimme yhdessä VTT:n hiilikädenjälkityöryhmän kanssa tutkimuksen jätteiden lajittelun todellisista ilmastovaikutuksista. Tutkimuksen tulos oli selvä: ahkeralla lajittelulla on mahdollista pienentää omaa kokonaispäästömääräänsä huomattavasti! Lue lisää tutkimuksesta täältä.
Näillä vinkeillä sinustakin tulee ahkera lajittelija:
Varmista materiaalin oikea jätelaji
Mietityttääkö, onko pakkausmateriaali metallia vai muovia? Voit testata sen yksinkertaisella nyrkkitestillä: kun rypistät roskan nyrkkisi sisään, säilyttää metalli uuden muotonsa, mutta muovi palautuu ennalleen. Jos pohdit, mihin jäte kuuluu, voit myös varmistaa sen esimerkiksi HSY:n jäteoppaasta.
Puhdista jäte
Kierrätäthän aina vain tyhjiä pakkauksia! Esimerkiksi metallin kierrätyksessä on huomioitava, että pakkausten on oltava tyhjiä: hiuslakkapullot ja maalipurkit, joissa on vielä sisältöä, on vietävä vaarallisten aineiden kierrätyspisteelle. Muovin, kartongin ja metallien kierrättämisessä on hyvä myös muistaa jätteen puhdistus ruuantähteistä.
Panosta metallin ja biojätteen kierrättämiseen
Etenkin metallin ja biojätteen lajitteluun on tärkeää kiinnittää huomiota, sillä näiden jätelajien peruslajittelijan aiheuttamat päästöt ovat 90 % suuremmat kuin ahkeran lajittelijan.
Metallijätteeseen kuuluvat esimerkiksi säilyketölkit, tuikkukynttilöiden metallikuoret sekä tyhjät aerosolipurkit. Lisäksi metallikeräykseen voi laittaa myös kattiloita ja paistinpannuja sekä muuta kodin pienmetallia, jos se mahtuu keräysastian aukosta sisään.
Anna muoville uusi elämä
Yhä useammista taloyhtiöistä löytyy muovinkeräysastia, mutta jos sinun taloyhtiössäsi ei vielä ole sellaista, voit tarkistaa lähimmän muovinkeräyspisteesi täältä. Huomioithan, että 03- tai 3-merkillä merkityt PVC-muovipakkaukset, esimerkiksi jotkin lelu- tai elektroniikkapakkaukset, eivät sovi muovinkeräykseen. Lisäksi on tärkeää muistaa, että muovipakkauksien kierrätys koskee tuotteita, jotka on käytetty myytävän tuotteen pakkaamiseen – esimerkiksi tyhjät voirasiat, saippuapullot ja muovipussit kuuluvat muovinkeräykseen, mutta tyhjänä ostettu pakasterasia tai käytetty hammasharja taas sekajätteeseen.
Panosta kierrätysnurkkaukseen
Etenkin pienessä kodissa haasteita voi aiheuttaa kierrätysastioiden puute ja ahtaat tilat. Suosittelemmekin panostamaan kodin kierrätysnurkkaukseen ja hankkimaan erilliset astiat kaikille jätelajeille, jolloin kierrättämisestä tulee järjestelmällisempää ja miellyttävämpää. Vaikka kierrätysnurkkauksen loihtiminen vaatii pienen panostuksen, on se vaivan arvoista!
Koko perhe mukaan
Lajittelua kannattaa harjoitella koko perheen voimin. Kokeile myös Vantaan Energian roskapeliä ja lajittele itsesi roskamestariksi!
Sujuuko lajittelu kuin tanssi? Osallistu roskien lajittelun SM-kisoihin ja voit lajitella itsesi Singaporeen! Lue lisää roskien lajittelun SM-kisoista.
Vai jäikö kysyttävää? Kutsu roskapoliisi kylään opettamaan sinutkin kierrätyksen guruksi! www.roskattominkaupunki.fi