Siirry sisältöön

Sähkölaskuun vaikuttamisen aikakausi on lähellä!

10.12.2018
Kirjoittaja:
Janne Hartikainen
porssisahko1

Entä jos sähkölaskun suuruuteen voisi oikeasti vaikuttaa omalla toiminnalla?

Sähkölaskusta ja sen suuruudesta uutisoidaan säännöllisesti. Yleensä uutisoinnista ilmenee turhautuminen kun vain sähkönmyynnin osuuden voi kilpailuttaa, eikä siirtohinnalle tai veroille ei voi tehdä mitään. Tai onnistuuhan niidenkin kilpailutus, kun muuttaa halvemman verkkoyhtiön alueelle tai kevyemmin verotettuun maahan. Tietenkään näin rajuihin toimenpiteisiin ei kenenkään pidä joutua turvautumaan sähkön kaltaisen perushyödykkeen vuoksi.

Paras tapa pienentää sähkölaskua on käyttää vähemmän sähköä. Tai ajoittaa sähkönkäyttöä halvemman sähkön hetkeen. Kuitenkaan harvan elämää voi oikeasti aikatauluttaa sähkömarkkinoiden mukaan. Perheelle on laitettava ruokaa alkuillasta ja saunassa on kiva käydä ennen nukkumaanmenoa – oli sähkön hinta mikä hyvänsä. Tuskin kukaan käyttää yhtään sähkölaitetta turhaan ja enempää sähköä kuin tarvitsee. Miten ihmeessä mitään on tehtävissä sähkölaskun pienentämiseksi?

Miltä kuulostaisi se, että voisit pienentää sähkölaskuasi tekemättä itse juuri mitään? Sen verran pitäisi nähdä vaivaa, että tekee sopimuksen palvelutarjoajan kanssa, joka huolehtii sähkön säästämisestä puolestasi.

Tämä voi muuttua arkipäiväiseksi, jos kaikki älyverkkotyöryhmän ehdotukset toteutetaan. Älyverkkotyöryhmä oli Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä, jonka tehtävänä oli selvittää asiakkaan mahdollisuuksia osallistua helpommin sähkömarkkinoille ja edistää toimitusvarmuutta. Työryhmä sai juuri kaksivuotisen työnsä valmiiksi, jolloin myös julkaistiin työryhmän loppuraportti ja suositukset. 

Työryhmä suositteli muun muassa nykyisen kuormanohjauksen siirtämistä markkinatoimijoille. Jatkossakin kuormia ohjattaisiin sähkömittarilla, mutta ohjaussignaalit tulevat ympäri vuorokauden valitsemaltasi palveluntarjoajalta. Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lämmitystä ajoitettaisiin enemmän edullisemmille tunneille. Lämminvesivaraajaa lämmitettäisiin vaikka keskellä päivää, jos sähkö on silloin halpaa, eikä keskellä yötä kuten nykyisin. Ja aina olisi lämmintä vettä silloin kun sitä tarvitaan.

Lisäksi työryhmä suosittelee markkinaehtoisia sähkövarastoja sekä erilaisien energiayhteisöjen mahdollistamista. Käytännössä esimerkiksi kerrostalo voisi olla energiayhteisö, jossa tuotetaan, varastoidaan ja siirretään itse tuotettua sähköä ilman veroja ja siirtomaksuja.

Uskon, että lähitulevaisuudessa sähkölaskuun voi vaikuttaa monella tapaa. Vielä pitää kuitenkin hetki odotella tarvittavaa lainsäädäntöä.

Älyverkkotyöryhmän loppuraportti

asiakkuuspäällikkö, Vantaan Energia Sähköverkot Oy