Tammikuu 2016
Sähkön hinta tulevaisuudessa
Termiini (Forward) -hinta kertoo tasaisen tehon (24 tunnin) sähkön hinnan tietylle tulevaisuuden jaksolle (esim. tuleville vuosille tai kvartaaleille).
Finanssimarkkinat
Tammikuussa nähtiin pitkästä aikaa korkeata spot-hintoja ja tämä yhdessä kuivan sään kanssa nosti sähkön kuluvan vuoden hintoja. Tulevat vuodet sen sijaan ottivat suuntaa polttoainemarkkinoilta ja siellä mentiin yhä vain alaspäin.
Vesitilanne oli tosiaan koko tammikuun ajan heikentymään päin, kun kylmä sää lisäsi sähkönkulutusta sekä sademäärät jäivät normaalia matalammiksi. Vesitilanne ehti tipahtaa jo hieman alle normaalin, kunnes säätila muuttui tammikuun viimeisellä viikolla ja sateet sekä lauha sää saapuivat pohjolaan. Nyt, jos helmikuun puoleen väliin asti ulottuva sääennuste toteutuu, nousee hydrobalanssi jälleen +5 terawattituntia normaalia paremmaksi.
Polttoainemarkkinoilla vietettiin karua tammikuuta. Karua siis tuottajan näkökulmasta, raaka-aineiden kuluttajat sen sijaan kiittävät. Öljy johti energian halventumiskampanjaa ja sen vanavedessä sähkön tuotannon kannalta merkittävämpi polttoaine, kivihiili, halventui vajaan 5 dollarin alle 40 dollaria/tonni tasolle. Suhteellisesti kivihiiltäkin suuremmassa pudotuksessa oli päästöoikeuden hinta, joka syöksyi 6 euroon/tonni, alas kahden euron verran.
Kivihiiltä ohjaa tutut tekijät, maailmalla vallitseva ylitarjonta sekä paikoin laskuun kääntynyt kysyntä. Kivihiilestä halutaan ilmastosyistä monessa paikoissa eroon ja tämä trendi on edelleen hyvin vahva. Toisaalta Aasian kehittyvissä talouksissa halvan polttoaineen hyödyntäminen saattaa ajaa ilmastoasioiden edellä. Siinä missä Kiina leikkaa kivihiilen kulutusta, muualla se kasvaa. Euroopassa ja Amerikassa hiilen kulutus on ollut laskussa jo jonkin aikaa.
Päästöoikeutta vaivaa myös edelleen ylitarjonta, vaikka EU on yrittänyt purkaa tätä ensin backloadingilla ja sittemmin markkinareservillä. Näistä backloading vaikutus oikeastaan nähtiin jo ja markkinareservi käynnistyy vasta 2019. Väliin putoavat vuodet ovat nyt ainakin alkaneet päästöjen selkeällä laskulla, mutta tilanne saattaa tästä toki vielä muuttua.
Lähimpien sähkön hintojen osalta nähtiin tammikuussa tosiaan pientä nousua, sekä vesitilanteen että spot-hintojen siivittämänä. Myös Suomen aluehintaerotuotteet olivat nousussa, mitä voi pitää hieman erikoisena vesitilanteen heikentyessä. Aluehintaerotuotteiden nousua varmasti siivitti nimenomaan Suomen spot-hinta.
Vuosituotteissa Suomen aluehintaerotuotteet olivat myös nousussa, mutta systeemihinnat laskivat huomattavasti tätä enemmän ja Suomen kokonaishinta päätyi näin ollen laskuun. Vuosituotteita painaa varmasti myös edelleen markkinoilla lisääntyvä uusiutuvan energian tuotanto.