Siirry sisältöön

Vantaan Energia mukaan ympäristöministeriön Kiertotalouden green dealiin edistämään fiksua kiertotaloutta

Vantaan Energia ottaa konkreettisia askeleita fiksun kiertotalouden edistämiseksi sitoutumalla ympäristöministeriön Kiertotalouden green dealiin. Kiertotalouden green dealin edellyttämät toimenpiteet ovat osa Vantaan Energian hankekokonaisuutta, jonka keskeinen tavoite on energiantuotannon hiilidioksidipäästöjen nopea leikkaaminen ja kierrätysratkaisujen edistäminen. Vantaan Energia suunnittelee yhdyskuntajätteiden erilliskeräyksen rinnalle täydentäväksi ratkaisuksi sekajätteen lajittelulaitosta varmistamaan, että arvokkaat materiaalit pysyisivät kierrossa mahdollisimman pitkään.

Vantaan Energia lähtee mukaan ympäristöministeriön Kiertotalouden green dealiin, jonka tavoitteena on sitouttaa mukaan lähtevät toimijat tukemaan kiertotalousohjelman luonnonvaratavoitteita, hiilineutraaliutta ja kestävän talouden edistämistä vuoteen 2035 mennessä. Vantaan Energian green deal -sitoumuksen keskeinen tavoite on kokonaisvaltainen jäteketjun kestävyyden parantaminen. Vantaan Energia sitoutuu kehittämään kotitalouslajittelua täydentämään sekajätteen laitosmaista lajittelua, jotta materiaalit saadaan hyötykäyttöön ja ainoastaan aidosti kierrätyskelvoton jäte päätyisi energiahyödynnettäväksi. Yhtiö selvittää ratkaisuja jätteen polton hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin.

Muina green deal-sitoumuksen toimina Vantaan Energia sitoutuu kehittämään erilaisia sähköisen lämmöntuotannon ja lämmön varastoinnin sekä energiatehokkuustoimien ratkaisuja. Tällaisia ovat esimerkiksi hukkalämpöjen hyödyntäminen kaukolämpöverkossa energiatuotantotarpeen vähentämiseksi ja verkon paluulämpötilan laskeminen osana älykästä energiajärjestelmää.

”Meidän ydinosaamistamme on saada aikaiseksi vähemmästä enemmän. Nämä toimenpiteet ovat osa kiertotalousloikkaa, jolla menemme yhä konkreettisemmin mukaan materiaalien ja energian kierrätykseen. Haluamme osaltamme olla edistämässä kiertotaloutta Suomessa ja siksi on tärkeää olla mukana tässä green dealissa”, Vantaan Energian Kiertotalous-liiketoiminnan johtaja Kalle Patomeri sanoo.

”Ilmasto- ja kierrätystavoitteisiin pääseminen edellyttää uudenlaista ajattelua, tiivistä toimialarajat ylittävää yhteistyötä ja perinteisten toimintamallien kyseenalaistamista. Tämä on mahdollista vain sujuvalla vuoropuhelulla eri sidosryhmien kesken. Kiertotalouden green deal on erinomainen tapa tiivistää vuoropuhelua elinkeinoelämän ja ministeriöiden välillä. Lisäksi Kiertotalouden green deal tekee näkyväksi yritysten toimenpiteitä ilmasto- ja ympäristötavoitteiden edistämiseksi”, Patomeri jatkaa.

Suunnitteilla oleva sekajätteen lajittelulaitos varmistaisi, että arvokkaat materiaalit menevät hyötykäyttöön

Vantaan Energian tavoitteena on kasvattaa kierrätysastetta. Kierrätyskelvottoman jätteen hyödyntäminen energiaksi on tärkeä osa toimivaa kiertotalousarvoketjua, mutta kestävän energiatuotannon kannalta on olennaista lajitella ennen polttoa pois sellaiset materiaalit, joilla vielä on hyötykäyttötarkoitusta muualla. Näin arvokkaat materiaalit saadaan hyötykäyttöön.

Vantaan Energia suunnittelee rakentavansa sekajätteen lajittelulaitoksen, jossa olisi mahdollista lajitella kaikki Etelä-Suomen alueen kotitalousjätteet. Tehokkaan kotitalouslajittelun rinnalle tarvitaan täydentäväksi ratkaisuksi laitosmaista sekajätteen lajittelua viimeistelemään pois se kierrätyskelpoinen osa, mitä ihmisen tekemän lajittelun jäljiltä on vielä jäänyt. Yhdyskuntajätteiden erilliskeräys tulee jatkossakin säilyttämään merkittävän roolinsa kierrätyskelpoisten jätejakeiden keräilemisessä kierrätykseen. Suomi on jäämässä yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteista. Siksi rinnalle tarvitaan täydentävää ratkaisua.

– Vantaan Energian strategia perustuu siihen, että arvokkaat materiaalit pysyisivät hyötykäytössä mahdollisimman pitkään. Kierrätysasteen kasvattamiseen tarvitaan tehokkaan kotitalouslajittelun ja yhdyskuntajätteen erilliskeräyksen rinnalle täydentäväksi ratkaisuksi laitosmaista lajittelua. Tämä pienentäisi merkittävästi jätteen energiahyödyntämisen hiilidioksidipäästöjä, kun sekajätteestä eroteltaisiin pois fossiilista muovijätettä.

Laitoshanke on tällä hetkellä investointipäätökseen tähtäävässä suunnitteluvaiheessa.  Tämänhetkisen suunnitelman mukaan sekajätteen lajittelulaitos on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2028 aikana.