Siirry sisältöön

Viisi konkreettista vinkkiä lämmityskauteen

Kesä on enää muisto vain ja lämmityskausi on käynnistynyt myös Vantaalla. Lämmityskausi alkaa tunnetusti, kun vuorokauden keskilämpö jää 15 lämpöasteeseen tai sen alle. Vantaan Energian asiakkuus- ja myyntitiimin vetäjä Ismo Virtanen antaa tässä artikkelissa parhaat vinkit alkavaan lämmityskauteen.

Vinkit taloyhtiön hallituksen jäsenille ja asukkaille

  1. Lämpöpatterit esiin
    Tämä vinkki on käyttökelpoinen ihan jokaiseen kotiin ja tästä on hyvä muistuttaa asukkaita säännöllisesti. Lämmityskauden alussa olisi hyvä varmistaa, ettei lämpöpatterin edessä ole huonekaluja tai raskaita verhoja, joiden alle tai taakse patteri jää. Tällaisissa tapauksissa patterin termostaatti ei tunnista, että huoneessa on lämpimämpää kuin onkaan ja asumismukavuus voi kärsiä turhaan.
  2. Malttia termostaatin säätöön
    Lisäksi on hyvä muistaa, että huoneistokohtaiset termostaatit reagoivat säätöön aina viiveellä. Niitä tulisi siis säätää askel kerrallaan, eikä heti huoneistolämpötilan laskiessa kääntää ääriasentoon. Maltti on tässäkin valttia ja näin vältytään ylilämmittämiseltä ja asumismukavuus ei suotta kärsi.
  3. Vetoa vastaan tiivisteillä
    Ikkunoiden ja ovien tiiviys on säiden viilentyessä hyvä tarkistaa. Ikkunoiden ja ovien tiivistämisellä saadaan vedon tunne tehokkaasti poistettua ja huoneistoon luotua mukava ja tasainen olosuhde.
  4. Ilmanvaihtoaukot oikeaan asentoon
    Kun lämmityskausi alkaa voidaan asuntojen ilmanvaihtoaukot siirtää jälleen talviasentoon.
  5. Ennakoinnista apu tuuletukseen ja lämmityslaskuun
    Tuuletus kannattaa hoitaa nopeasti, jotta termostaatti ei häiriinny. Suosi siis nopeita ja tehokkaita tuuletuksia pitkän tuuletusajan sijaan ja sulje ikkuna huolellisesti tuuletuksen jälkeen. Ennakointia voi harrastaa myös lämmityslaskujen suhteen, yhden asteen lasku huonelämpötilassa vastaa tyypillisesti euron säästöä lämmityskustannuksissa. Reissuun lähtiessä lämpöä voi huoletta säätää jopa alemmalle tasolle, kun huoneistossa ei oleilla.

 Vinkit isännöitsijälle

Kaikkein tärkein asia lämmityskauden kynnyksellä on luonnollisesti lämmönjakokeskuksen tarkistaminen. Tässä kätevä muistilista tarkastustyön tueksi.

  1. Ulkoinen arvio
    Katso miltä keskus ja sen ympäristö näyttää, onko valumajälkiä tai näkyykö muita havaittavia muutoksia?
  2. Miltä lämmönjakokeskus kuulostaa
    Kuulostele onko keskuksen käyntiääni normaali, vai onko siinä tapahtunut muutoksia.
  3. Paineiden tarkistus kesän jäljiltä
    Ovatko keskuksen paineet kunnossa ja normaalit suhteessa edelliseen tarkastuskertaan nähden.
  4. Löytyykö tieto edellisestä huoltotarkastuksesta
    Vantaan Energian suositus on, että lämmönjakokeskus tarkastettaisiin kerran vuodessa. Tällöin vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja suunnittelemattomilta lämpökatkoilta.
  5. Varmuutta tarkastukseen ja huoltotarpeiden arviointiin ammattilaiselta
    Vantaan Energia tarjoaa tarvittaessa lämmönjakokeskuksen tarkistus- ja huoltopalvelun. Palvelun avulla lämmönjakokeskuksen kunto käydään läpi perusteellisesti ja asiakas saa tarkastuksesta kuntoraportin ja korjaus- tai kunnostuslistan, mikäli huoltotarpeita ilmenee.