Vuodet eivät ole sisaruksia sähkön tukkumarkkinoilla
Nyt kun pakkasen purema itsenäisyyspäivän juhlinta on jo taakse jäänyttä elämää ja joulukiireet painavat päälle, päädyin ottamaan varaslähdön ja katsastamaan, millainen kulunut vuosi on ollut sähkön tukkumarkkinoilla.
Ensin vähän historiaa. Vuonna 2020 toteutunut pörssisähkön keskihinta Suomessa oli noin 28 euroa megawattitunnilta. Tämä oli alhaisin hinta kuuteentoista vuoteen, viimeksi keskihinta oli tätä alempi vuonna 2004. Vaikka maailman yllättänyt ja melkein kanveesiin pudottanut koronapandemia painoi myös pohjoismaisia sähkömarkkinoita laskevan sähkönkulutuksen ja matalien polttoainehintojen muodossa, tärkein syy matalalle hintatasolle oli kuitenkin melko perinteinen: lauha ja tuulinen talvi sekä ennätyksellisen korkeat vesivarastot.
Vuoden vaihtuessa tilanne muuttui aika lailla yhdessä yössä ja kuluva vuosi on ollut niin sähkön tukkumarkkinoilla kuin energiamarkkinoilla laajemminkin täysin erilainen kuin edeltäjänsä. Pörssisähkön hinta on Suomessa tammi-marraskuun välisenä aikana ollut keskimäärin noin 61 euroa megawattitunnilta ja joulukuun alun ennätyksellisen korkeat hinnat ovat nostamassa vuosikeskihinnan jo lähes 70 euron tasolle. Tällaista pörssisähkön vuosikeskihintaa ei ole aikaisemmin Suomessa nähty.
Sähkön tukkuhinnan nousuun on kuluvana vuonna vaikuttanut moni asia. Lähes kaikki keskeiset tekijät ovat olleet pörssinhinnan nousua tukevassa asennossa. Maailmantalouden palautumisesta ja koronapandemian hellittämisestä aiheutunut kysynnän kasvu on näkynyt hintojen nousuna laajasti myös hyödykemarkkinoilla. Maakaasun ja kivihiilen hinnat ovat kallistuneet rajusti. Samaan aikaan päästöoikeuden hinta on jatkanut nousuaan tehden säännöllisesti uusia hintaennätyksiä. Tällä hetkellä päästöoikeuden hinta on 80 euron tasolla. Hinta on siis lähes kolminkertaistunut tämän vuoden aikana. Polttoaineiden ja päästöoikeuden hinnannousun vaikutusta ovat lisänneet siirtoyhteydet kuten uuden Iso-Britannian ja Etelä-Norjan välisen North Sea Link -merikaapelin käyttöönotto. Vähäiseksi jääneet kevään ja kesän sateet taas johtivat siihen, että pohjoismaisen sähköjärjestelmämme vesivarastoissa tilanne muuttui nopeasti vesimäärän laskiessa selvästi alle normaalitason. Tällä alle normaalin olevalla tasolla kuluva vuosi on edennyt.
Sähkömarkkinoilla vuodet voivat olla hyvin erilaisia ja vaihtelu suurta. Nähtäväksi jää mitä uusi vuosi tuo tullessaan. Suomeen on ainakin odotettavissa lisää sähkön tuotantokapasiteettia kun kauan odotettu Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalan 3-laitosyksikkö on tarkoitus valmistua kaupalliseen käyttöön kesällä ja tuulivoimaa on tulossa lisää markkinoille jälleen mittava määrä.