-
- ”Luovumme kivihiilen käytöstä 2020-luvulla”
- Vantaan Energia lyhyesti
- Yhteiskuntavastuullisuuden johtaminen ja tavoitteet 2020
- Liiketoimintojen kehittyminen ja tulevaisuuden haasteet
- Merkittävät päätökset 2015
- Eettiset periaatteet
- Vastuullista talousjohtamista
- Hyvä hallintotapa Vantaan Energia Oy:ssä
- Vastuullista hankintaa
”Terveenä kotiin”
Työsuojelu- ja laatupäällikkö Virpi Tienhaara
Vantaan Energian tuotanto- ja lämmönjakelupuolella ryhdyttiin tuulettamaan työturvallisuusajattelua keväällä 2015.
– Aikaisempi nolla tapaturmaa -tavoite oli kaukana kentän arkitodellisuudesta, työsuojelupäällikkö Virpi Tienhaara toteaa.
Tunnuslause kirkastui muotoon: ”Tänään työpäivän päätteeksi terveenä kotiin”. Idea tuli tiimiltä, joka oli jo pitkään toiminut edistyksellisesti työturvallisuuden suhteen. Uusi tavoite jäi vielä saavuttamatta.
Vuonna 2015 Tuotannossa ja lämmönjakelussa tapahtui yhdeksän sellaista työtapaturmaa, joista seurasi yksi tai useampi poissaolopäivä.
– Saavutusta voi kuitenkin pitää tyydyttävänä, kun ottaa huomioon, että olimme ottaneet käyttöön kokonaan uuden laitoksen. Käyttöönottovaihe on työnteon kannalta vaativa prosessi.
Ajatus mukaan
Tapaturmat voitaisiin luokitella kolmeen kategoriaan: venähdyksiin, kaatumisiin ja tekevälle sattuu -tyyppisiin haavereihin. Vahinkojen taustalta paljastuu usein puutteellinen keskittyminen, joka johtaa vääriin valintoihin työkalujen ja -menetelmien kanssa. Hetkellistä herpaantumista tapahtuu varsinkin helpoissa rutiinihommissa.
– Vaativissa tehtävissä ei tapaturmia ole sattunut. Ne suunnitellaan huolella, ja niihin valmistaudutaan paremmin.
Arjen omavastuu
Vantaan Energiassa kannustetaan työntekijöitä ottamaan vastuuta omasta ja työkavereiden turvallisuudesta.
– Jos havaitset turvallisuuspuutteen ja voit itse tehdä asialle jotain, niin tee, Tienhaara kiteyttää yhtiön turvallisuuskulttuurin.
Henkilöstöltä on kerätty systemaattisesti turvallisuushavaintoja vuodesta 2011 lähtien. 2014 otettiin käyttöön mobiilisovellus havaintojen kirjaamista ja ilmoittamista varten.
Suojaimia saataville
Konkreettisia ehdotuksia tapaturmariskien pienentämiseksi on saatu myös turvallisuuskeskustelujen kautta. Jätevoimalan koneverstaalla pidettiin 2015 turvatuokio, jossa porukalla pohdittiin kemikaaleilta suojautumista ja toimintaa vaaratilanteissa. Työtiloihin päätettiin tuoda lisää suojakäsineitä ja hengitysmaskeja, joiden sijainti on osoitettu kyltein. Riskien ohella halutaan kiinnittää huomiota hyviksi havaittuihin työtapoihin.